25. märtsil möödub 74 aastat märtsiküüditamisest. Väheseks jäänud neid, kes selle isiklikult läbi elasid – siis ka täna pole märtsiküüditamise meenutamine mitte ainult osa meie ühiskondlikust mälust, vaid puudutab valusalt kaasaega.


Meie endi silme all on sulgunud naaberriik Venemaa.

74. aasta eest küüditati üle 20 000 süütu Eesti inimese, 2,22 % rahvastikust Venemaa asupaikadesse. Balti riikidest kokku üle 90 000 inimese, nende seas palju lapsi ja vanureid.

Terve päeva vältel on Vabaduse väljakul avatud installatsioon „ Pisarate vangilaager“. Märtsiküüditatute mälestusinstallatsiooni kontuuriks on endine Nõukogude Liidu piir, mis on motiiv Maarjamäe seinapannoolt koos raudteeharudega, mis viisid Siberi laagritesse ja väljasaatmiskohtadesse. Raudteed ja sihtpunkte imiteerivad küünalde asemel seekord punased tuled. Seekord on punaste raudteeharude juures, mis näitavad kuhu ja millistesse kohtadesse viidi Eesti elanikke ka kollased ja sinised raudteeharud, need on sihtpunktid, kuhu on viidud Ukraina elanikke ja lapsi.

Kõik materjalid on ringlussevõetud või korduvkasutatavad. Okastraat on valmistatud kasutatud jõulutuledest. Piiripostid on taaskasutatud linnavalgustuselementidest. Raudtee on paigutatud tellingutorude peal.

Vabaduse väljakul asetatakse küünlad mida on võimalik kohapeal süüdata.

Pärast täiemahulise Venemaa agressiooni algust Ukrainas, saadeti Venemaa Föderatsiooni enam kui 2,8 miljonit ukrainlast, mis on 7% kogu Ukraina elanikkonnast, enamasti okupeeritud aladelt. Nende hulgas 16 000, (mitteametlikult 150 000-200 000) alaealist last.

Vladimir Putini ja Maria Lvova-Belova kohta on esitanud Rahvusvaheline kriminaalkohus (ICC) vahistamismääruse.

Venemaa ja muu maailma vahele on laskunud raudne eesriie…

Olete palutud osa võtma märtsiküüditamise ohvrite mälestuspäeva mälestustseremooniast 25. märtsil 2023 kell 16 Eesti kommunismiohvrite memoriaalis Maarjamäel.


Tseremoonial mälestame küüditamise ohvreid kõnede ja palvusega.

Esitamisele tuleb Eesti Mälu Instituudi ja Postimehe märtsiküüditamisele pühendatud noorte kirjavõistluse „Kiri küüditatuile“ võidutöö,

Muusikalised vahepalad esitavad Rute ja Ruslan Trochynskyi.

25. märtsi õhtust kuni 26. märtsi hilisõhtuni saab näha Vabaduse väljakul Inimõiguste Instituudi loodud installatsiooni. Kõik inimesed on oodatud represseeritute mälestamiseks ja Ukraina toetuseks küünlaid süütama nii Vabaduse väljakul kui ka koduakendel.

Kell 18 toimub küünalde süütamine ka Narvas Puškini skvääris.

25. märtsi õhtul on Eesti Mälu Instituudi näitus „Ukraina ristilöömine“ (Harju 13) avatud tavapärasest kauem, s.o. kella 21.00ni. ja 25.märtsi õhtul värvub traditsiooniliselt Patarei vangla merepoolne külg küüditatute mälestuseks valgusinstallatsioonina punaseks.

25. MÄRTSIL MÄLESTATAKSE TUHANDEID MÄRTSIKÜÜDITAMISE OHVREID JA KUTSUTAKSE SÜÜTAMA KÜÜNAL KODUAKNAL, SEEKORD KA TÄNASETELE UKRAINA SÕJA OHVRITELE MÕELDES.


Küünal aseta kuumakindlale alusele ja eemale süttivatest materjalidest. Ära jäta küünalt järelevalveta!

Sotsiaalvõrgustike kasutajatel palutakse postitada küünla süütamisest pildid ning lisada postitusele märksõna #Mäletame. Märksõna võimaldab liita kõik sellised pildid ühte voogu ja inimesi sümboolselt ühendada, asendades nii eriolukorrast tulenevalt tühistatud mälestusüritusi.

Mälestusküünla süütamisega koduaknal näitame, et vaatamata kõigele me hoolime vabadusest, mäletame terroriohvreid ning hoiame ühte nii raskel kui ka õnnelikul ajal.


VAATA KÜÜDITATUTE NIMEKIRJA

AITA UKRAINAT!


Annetusnumbrid
5 € - 900 3801
10 € - 900 3802
50 € - 900 3803

Annetatud summad jõuavad MTÜ Pagulasabi kontole ja annetada saavad kõik Elisa, Tele2 ja Telia kliendid.
parallax background

Vaata ka eelmiste aastate mälestuspäevi:

2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2014
parallax background